Weer 1 mei 2014

Bekijk het Weer 1 mei 2014. Hoeveel neerslag was het die dag? Wat was de maximum, minimum en gemiddelde temperatuur die dag? Hoe lang scheen de zon en wat was de windkracht? Als er die dag een sneeuwdek lag, dan zie je dit op de laatste afbeelding.

Weer 1 mei 2014 met neerslag, temperatuur, wind en zonuren

Weer 1 mei 2014 - Actuele buien radar

Het weer vandaag. Buien radar met live neerslag radar, bliksemradar en actuele temperatuur. Hoe donkerder de radarbeelden, hoe intenser de neerslag. Volg de richting, snelheid en intensiteit van de actuele buien.

Weerwaarschuwingen

Code groen: geen waarschuwingen | Code geel: kans op gevaarlijk weer | Code oranje: kans op extreem weer | Code rood: weeralarm!

weerwaarschuwing symbolen
Weer vandaag
Nacht
Weerbericht voor morgen

Buien en neerslag

De eerste weerkaart toont de 24-uur som neer slag. De som loopt van 8:-00 tot 8:00, en wordt op 326 weerstations gemeten. Het getal geeft het aantal millimeters aan, hoeveel er deze dag is gevallen.

Temperatuur

Bij de temperatuur worden drie weerkaarten getoond met de maximum temperatuur, de minimum temperatuur en de gemiddelde temperatuur. Hoe donkerder, hoe warmer. Het aantal graden staat afgebeeld. De temperatuur wordt op 37 weerstations gemeten.

Zonuren

Het aantal zonuren wordt op 33 weerstations gemeten. Hoe donkerder de kleur, hoe meer zonuren er zijn gemeten. Het gemeten aantal zonuren staat op de kaart afgebeeld.

Wind

Bij windkaarten staat het maximale uurgemiddelde afgebeeld welke deze dag is gemeten. De windkracht wordt op 49 verschillende stations gemeten. Ook wordt de maximale windstoot weergegeven welke is gemeten.

Sneeuw

Is er tijdens het Weer 1 mei 2014sneeuw gevallen? Dan zie je dit op de laatste kaart.

Weersverwachting met Weer 1 mei 2014 - en op deze datum in andere jaren

Bekijk hier welk Weer 1 mei 2014 het was of wordt door andere jaren met dezelfde datum te vergelijken. Dit is zeer handig wanneer je een activiteit op deze datum plant en een weersvoorspelling wilt doen.

Klimaat en weersvoorspelling

In de grafiek hieronder zie je de dagwaarden van de gemiddelde temperatuur. De hoogste gemiddelde temperatuur ooit gemeten tussen 1901 en 2020 wordt aangetoond met de rode, bovenste lijn. De zwarte lijn bevat de gemiddelde temperatuur van het afgelopen (huidige) jaar. De groene lijn is het gemiddelde over het afgelopen jaar en geeft daarbij ook de te verwachten gemiddelde temperatuur aan voor de komende maanden. De blauwe lijn geeft de minimale temperatuur in Graden Celcius aan over de afgelopen eeuw.
grafiek

Begripsbepaling

Onderstaand een uitleg van enkele weerbegrippen.

Windkracht

De windkracht geeft de windsnelheid aan. Om windkracht uit te drukken wordt de schaal van Beaufort (Bft.) gebruikt. De windkracht varieert van windkracht 1 tot en met windkracht 12. De windsnelheid wordt overdag en op open terrein bepaald. De windkracht is hierdoor een gemiddelde. Wanneer het windkracht 4 is, dan kan het op zee windkracht 6 zijn maar op beschut terrein windkracht 3. Windkracht 1 en 2 staat voor een zwakke wind. Windkracht 3 en 4 staat voor een matige wind. Windkracht 5 staat voor een vrij krachtige wind. Bij 6 Bft is de wind krachtig te noemen. Een harde wind is het bij 7 Bft. Wanneer het 8 Bft. is, dan is de wind stormachtig. Een windkracht verder (9 Bft.) is storm. 10 Bft. is een zware storm. Bij windkracht 11 spreken we van een zeer zware storm. Een orkaan is het wanneer het 12 Bft. is.

Windrichting

De wind kan uit verschillende windrichtingen waaien. Deze windrichtingen zijn Noord (N), Oost (O), Zuid (Z) en West (W). Combinaties zijn hierbij mogelijk. Voorbeeld: ZO staat hierbij voor een windrichting uit Zuidoost. Wanneer er geen duidelijke richting wordt bepaald, dan wordt dit aangegeven met VAR. Bij een noordenwind stroomt er wind vanaf de Waddenzee Nederland binnen.

Minimumtemperatuur

De neerslaghoeveelheid geeft aan hoeveel neerslag er in de vorm van (mot)regen, sneeuw of hagel gaat vallen. De neerslaghoeveelheid is een verwachting van neerslag. Neerslag wordt uitgedrukt in millimeters (mm). Een millimeter regen komt overeen met 1 liter regen per vierkante meter grondoppervlak. Bij overige neerslag bepaalt het smeltwater de hoeveelheid neerslag.

Middagtemperatuur

Met de middagtemperatuur wordt de hoogste waarde in graden Celsius (°C) bedoelt, welke ‘s middags wordt bereikt. De middagtemperatuur wordt, net als de minimumtemperatuur, op 1,5 meter hoogte gemeten. Wanneer de zon schijnt en het is warm, dan is de maximumtemperatuur dichter bij de grond vaak hoger. Tijdens de wintertijd wordt de maximumtemperatuur om 15:00 uur gemeten en tijdens de zomertijd om 16:00 uur of 17:00 uur.

Neerslaghoeveelheid

De neerslaghoeveelheid geeft aan hoeveel neerslag er in de vorm van (mot)regen, sneeuw of hagel gaat vallen. De neerslaghoeveelheid is een verwachting van neerslag. Neerslag wordt uitgedrukt in millimeters (mm). Een millimeter regen komt overeen met 1 liter regen per vierkante meter grondoppervlak. Bij overige neerslag bepaalt het smeltwater de hoeveelheid neerslag.

Neerslagkans

Wanneer het over de neerslagkans gaat, dan gaat het over de kans als percentage waarop er neerslag komt op een bepaalde locatie. Het gaat niet over hoe lang de neerslag valt. Het kan bijvoorbeeld 10 minuten motregenen maar ook gedurende 3 uur. Wanneer er sprake is van een neerslagkans van 10% dan is de kans klein en wanneer er een neerslagkans van 90% is, dan is de kans op neerslag groot.

Zonneschijnpercentage

Met het zonneschijnpercentage krijg je een idee hoe lang de zon schijnt per dag. Het zonneschijnpercentage geeft aan hoe lang de zon schijnt tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als een dag bijvoorbeeld 8 uur duurt en het zonneschijnpercentage is 50%, dan schijnt de zon die dag 4 uur.

Windschaal van Beaufort (bft)

De windschaal van Beaufort (afgekort met bft) geeft de snelheid van de wind aan en is opgesteld in 1805 door de Ier Francis Beaufort. De windkracht varieert van windkracht 1 tot en met windkracht 12. De windkracht wordt overdag op open terrein vastgesteld. Wanneer er bijvoorbeeld windkracht 5 wordt voorspeld, dan kan dit in de praktijk op open water windkracht 6 zijn en in beschut terrein windkracht 4.